ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Malatya'daki bir tekstil fabrikasının elektrik borcuna ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni



08/05/2008


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Enerji Bakanı Sayın Hilmi GÜLER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Geçtiğimiz aylarda ve önceki yıllarda basında çıkan haberlerde Elektrik borçlarından dolayı konutların, köylere içme suyu pompalayan motorların, Belediyelerin hizmet binalarının ve özellikle kar amaçlı olmayan ve sadece eğitim veren okulların elektriklerinin kesildiği haberlerini okumuş bulunmaktayız.

Geçtiğimiz günlerde yine basında çıkar haberde ise Malatya’daki 2 tekstil şirketinin 2004 yılından bu yana ödemediği 17 milyon YTL’nin üzerindeki elektrik borcunu tahsil etmeye yanaşmayan, tesislerin elektriğini de yaptırım amacıyla da olsa kesmeyen kamu kuruluşu TEDAŞ’ın Malatya’da yerel basında bu konuyla ilgili yer alan haberlerin çıkması üzerine bilgisinin olduğunu söyleyerek alacağını taksitlendirdiğini ve 2 yıl vadeye yayarak yeniden yapılandırdığı ortaya çıkmıştır.

Geçtiğimiz yıl içinde TEDAŞ’ın Antalya’da 15 okulun toplam 75 bin YTL’yi bulan elektrik borçlarını 3 aydır ödemedikleri gerekçesiyle elektriklerinin kesildiği bilinmekteyken, TEDAŞ’a 3 ay değil tam 48 aydır ödenmeyen borçlar konusunda devreye girdiğiniz ve “Fabrikayı zorlamayacak ancak kamuyu da zarara uğratmayacak bir ödeme planı yapın” şeklinde talimat verdiğiniz belirtilmektedir.


Bu hususlar çerçevesinde;

1- Basında çıkan haberler doğru ise TEDAŞ gibi bir kurumun bu miktardaki büyük bir alacağını basında çıkan haberler üzerine takip ve tahsil etme yolunu doğru buluyormusunuz?

2- Normal bir vatandaş elektrik faturasını 2 ay ödemez ise elektriğinin kesildiğini biliyormusunuz?

3- Bakanlık olarak tüm kurumların elektrik borçları konusunda uyacakları bir kanun veya yönetmenlik var mıdır? Yoksa her bölgesel kurum kendine göre işlem mi yapmaktadır?

4- 2008 yılı ortalarına geldiğimiz süreçte yaklaşık 4 yıl borcunu ödemeden elektrik verilmesinde fabrika sahibinin soyadının bir etkisi var mıdır?

5- Bu şekilde elektrik borcunu ödemeden elektrik alamaya devam eden başka özel sektör kuruluşları var mıdır?

6- Bu yanlış uygulamayı gözardı edenler hakkında bir soruşturma açtınız mı? Bunlardan dolayı ceza alan yöneticiler bulunmakta mıdır?


,,